Erdogan smislio kako da stane na put Izraelcima, preko glave mu: Ima žestok plan, da li će mu ovo poći za rukom?!
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Profimedia

želi savez

Erdogan smislio kako da stane na put Izraelcima, preko glave mu: Ima žestok plan, da li će mu ovo poći za rukom?!

Izrael nije odmah komentarisao Erdoganove reči

Objavljeno: 18:59h

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da islamske zemlje treba da formiraju savez protiv "rastuće pretnje ekspanzionizma" koja dolazi iz Izraela.

Njegovi komentari usliedili su nakon što su palestinski i turski zvaničnici rekli da su izraelske snage ubile jednu tursko-američku državljanku koja je juče učestvovala u protestu protiv širenja naselja na Zapadnoj obali.

"Jedini korak koji će zaustaviti izraelsku aroganciju, izraelsko varvarstvo i izraelski državni terorizam je savez islamskih zemalja", rekao je Erdogan na sastanku udruženja islamskih škola u blizini Istanbula.

On je takođe rekao da nedavni potezi Turske da poboljša veze sa Egiptom i Sirijom imaju za cilj "formiranje linije solidarnosti protiv rastuće pretnje ekspanzionizma", za koju on tvrdi da predstavlja pretnju i Libanu i Siriji.

Redžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdoganfoto: AP Photo Khalil Hamra

Erdogan je ugostio egipatskog predsednika

Erdogan je ove nedelje u Ankari ugostio egipatskog predsednika Abdela Fataha al-Sisija. Oni su razgovarali o ratu u Gazi i načinima popravljanja davno zamrznutih veza između dve zemlje u okviru prve takve predsedničke posete u poslednjih 12 godina.

Zategnuti odnosi između dve zemlje počeli su da se poboljšavaju 2020. godine pošto je Turska započela diplomatske napore da ublaži tenzije sa otuđenim regionalnim rivalima, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju.

Izrael je pokrenuo istragu o incidentu

Erdogan je u julu rekao da će Turska "u svakom trenutku" uputiti poziv sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu za moguće razgovore o obnavljanju odnosa između dve susedne zemlje, koje su prekinule odnose 2011. nakon izbijanja građanskog rata u Siriji.

Izrael nije odmah komentarisao Erdoganove reči.

Izraelska vojska saopštila je nakon incidenta u petak da ispituje izveštaje da je jedan strani državljanin "poginuo u pucnjavi u toj oblasti. Istraga o detaljima incidenta i okolnostima u kojima je žena pogođena".

Bonus video:

07:15

NIJE U PITANJU MIR NEGO HOĆE LI POSTOJATI IZRAEL ILI HAMAS Lalić: Erdogan ostao po strani, zato opet daje ZAPALJIVE IZJAVE

(Espreso/b92/Index.hr/Prenela M.L:)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.